Just an Illusion

Just an Illusion

Een bekende Volendamse band, die in 2007 stopte, had, of heeft een bijzondere naam, of beter gezegd geen naam, BZN, voluit Band Zonder Naam. Sinds kort rollen de bandleden al ruziënd met elkaar door de sociale en andere media, omdat zanger Jan Keizer, volgens velen ook leider van de voormalige band, samen met de zangeres Annie Schilder onterecht gebruik maakt van de naam BZN voor optredens, waarbij niet de band optreedt, maar slechts Annie en Jan. De andere leden van de band, reageren furieus en zijn van mening dat Keizer en Schilder het publiek misleiden. Jan Tuyp, de oud-gitarist en Dick de Boer, de voormalige manager van de BZN, reageren verbolgen op het feit dat de optredens van Annie en Jan worden aangekondigd als een reünie van BZN.

Enkele Volendammers, die graag anoniem willen blijven, begrijpen Jan en Annie wel, want er moet geld worden verdiend en daartoe moeten alle middelen worden ingezet. Anderen zijn daarentegen van mening dat als ze het een reünie willen noemen, ze de andere leden van de band er ook bij moeten halen. “Dat zal echter niet gebeuren,” zei een zekere Smit, “want dan moeten ze de opbrengsten gaan delen en zal pas echt blijken dat BZN ook nog andere dingen betekent.

Volgens ingewijden heeft Tuyp mede namens andere bandleden aangegeven nooit meer met Jan en Annie te zullen optreden, omdat ze mensen die over de rug van vrienden geld willen verdienen, niet meer willen kennen of zien.
De Boer is des duivels en zegt dat hij als eigenaar het gebruik van de naam, het logo en andere uitingen verbiedt. Dat is vervelend, want de posters, kaartjes en andere zaken zijn al gedrukt en geproduceerd. T-shirts, shawls, bekers en meer artikelen zijn voorzien van het logo van BZN, of dezelfde print als de posters. Die kunnen nu niet meer worden verkocht. De organisator van de optredens zit met de handen in het haar.

“Geldwolven zijn het”, volgens een oudere dame in originele Volendamse klederdracht, zittend aan een tafel in het café op De Dijk. “Allemaal geldwolven, stuk voor stuk. Ze kunnen het beter band zonder normen noemen”, zei Alie Kwakman. Haar vriendin, Gerda Steur, knikte heftig om vervolgens over te schakelen naar misprijzend hoofdschudden. Gerda’s man, Pier Tol, vond dat het belachelijk was dat die band geen naam had. Kees Plat gaf Pier een duw en zei: “Daar gaat het helemaal niet over, Pier.”
“Nou, dat weet ik nog zo net niet, Kees”, zei Jaap Veerman. “Ik vind het raar dat ze ruzie maken over het gebruik van een naam, terwijl die band geeneens naam heeft. Ruzie over niets?”
Uit de boxen van de disproportioneel grote televisie in het café op De Dijk, klonk de stem van Julia Zahra in het programma de Beste Zangers van Nederland met het lied van BZN uit 1983: “Just an illusion”.

 

meander

Geef een reactie