Loopt Wel Los

Loopt Wel Los

In 1913 werd in Apeldoorn, ter bestrijding van het drankmisbruik en de gevolgen daarvan, een voetbalvereniging opgericht voor geheelonthouders. De naam werd na enige tijd Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging, afgekort AGOVV. Een keurige club die in de loop der jaren menig succes vierde.
In 1971 werd door Wim Mager gestart met de Apenheul, min of meer naast de sportlocatie van AGOVV. Twee activiteiten keurig aan de rand van Apeldoorn, dus een prima plek zo leek het.

Helaas denken veel aanwonenden, want van omwonenden kun je niet spreken, daar anders over. In de loop der jaren is de drukte toegenomen, in de weekenden en tijdens trainingsavonden door het voetbal en gedurende zes-en-een-halve maand iedere dag door de ruim 550.000 bezoekers van de Apenheul. En dan is er nog het Boschbad, inmiddels gerenoveerd, maar oorspronkelijk uit 1934. Een prachtig zwembad met duizenden bezoekers op een mooie warme dag. Dat geeft veel drukte en dus zijn de zorgen van de bewoners over parkeeroverlast en lawaai enigszins te begrijpen.

De manier waarop de discussie plaats vindt is niet altijd even verheffend, maar keer op keer wordt er gezocht naar oplossingen en keer op keer worden die gevonden. Ook nu weer. Apenheul en AGOVV zetten de tijdelijke samenwerking om in een definitieve samenwerking, zodat bezoekers van de Apenheul bij grote drukte op twee trainingsvelden van AGOVV kunnen parkeren en de overlast voor de buurt beperkt blijft. Voorwaarde voor de samenwerking was, dat de apen geen alcohol zouden nuttigen.
De gemeente wacht zienswijzen en reacties van de bevolking en betrokken organisaties af, voordat het tot een definitief akkoord kan komen. De eerste protesten zijn alweer vernomen.

Nu dreigt er echter een nieuw probleem te ontstaan. De in vrijheid levende apen in de Apenheul, zijn gaandeweg dusdanig geïntegreerd, dat ze weten wat hun rechten zijn. Ze laten zich sinds kort bijstaan door deskundige bestuursjuristen.

maxresdefaultDe woordvoerder van de apenkolonie verklaarde dat ze bezwaar zullen aantekenen tegen het nachtrust verstorende lawaai voor negen uur ‘s ochtends. Lawaai dat wordt veroorzaakt door auto’s en ander verkeer van de buurtbewoners. De apen willen daarnaast heldere afspraken over dagen waarop de buurtbewoners feesten mogen geven en lawaai mogen maken. Ze hebben daarbij aangegeven, uitnodigingen voor die feesten en partijen niet te zullen afslaan.

Wat betreft de commotie over de drukte en overlast van bezoekers, zei het oudste doodshoofdaapje en tevens de woordvoerder namens de bewoners van Apenheul: “Mwah, Loopt wel los.”

 

meander

 

Apenheul:Klik HIER.

Eén gedachte over “ Loopt Wel Los

  1. Wat een grappig verhaal met een ironische ondertoon. Leuk en inderdaad hopen we op een goede samenwerking tussen de blauwen en de apen…..

Geef een reactie