Coupe d’Erdogan

Coupe d’Erdogan

Een mislukte staatsgreep met het karakter van een slecht geregisseerde grap. Prutswerk van een aantal, merendeels misleide amateursoldaten. Veel meer was het niet, die merkwaardige staatsgreep in Turkije op 15 juli. Na een dag was het al voorbij, waarbij de met tanks, helikopters en vliegtuigen bewapende, kleine groep, opstandige coupeplegers werd tegengehouden door nauwelijks gewapende burgers.
Wat heeft de coupeplegers bezield? De generaals die de coupe wilden plegen, moeten geweten hebben dat het op niets zou uitlopen met zo’n klein deel van het leger. Waarom dan toch doorgezet? Iedere logica hiervoor ontbreekt.

Een staatsgreep is de slechtste manier om de macht over te nemen en is uit democratisch oogpunt op geen enkele wijze goed te keuren. Het merkwaardige van de reacties over de mislukte staatsgreep, was de traagheid van die reacties en als er werd gereageerd, de boodschap was, dat de democratie gered was. Dat laatste is overduidelijke wenspraat van onmachtige, lijdzaam toekijkende, internationale politici. De democratie is de afgelopen jaren stelselmatig geweld aangedaan in Turkije. Het wordt steeds gortiger en als er niets tegen wordt gedaan, zal het definitief leiden tot een totalitaire staat.

De echte staatsgreep is die van Erdogan en zijn kornuiten. Hij wist binnen een uur wie de schuldige was en beweert inmiddels dat meer dan honderdduizend mensen achter de coupe zitten. Lekker logisch zo’n “niet” uitgelekte coupe waar zo onvoorstelbaar veel mensen bij betrokken zijn.
Als meneer Erdogan onafhankelijk wil aantonen wie de schuldigen zijn die de coupe pleegden, waarom laat hij de Verenigde Naties dat dan niet onderzoeken? Het antwoord is dat hij niemand vertrouwt, behalve zichzelf.

zwijgen-2-kopie

Inmiddels worden naar willekeur mensen werkloos gemaakt en gearresteerd, slechts omdat ze een andere mening hebben dan de Erdoganclan. Dat geldt niet alleen voor leden en vermeende aanhangers van Gülen, maar ook voor anderen. Kritische media wordt de mond gesnoerd, want kritiek op Erdogan is hetzelfde als het beledigen van de op Nero gelijkende, intrinsiek bange heerser. Het lijkt er op dat een langdurig, zeer goed voorbereide actie om politieke tegenstanders monddood te maken, zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechtbank, met grote voortvarendheid wordt uitgevoerd. Een actie die zich uitbreidt naar iedereen die kritiek heeft, ook in het buitenland.

De coupe ‘d Erdogan wordt, door er niets over te zeggen, gesteund door de Europese Unie, bang als men is voor de consequenties van de vluchtelingendeal. De dictator Erdogan zuivert zijn land van iedereen die het niet met hem eens is. Geen genocide maar opiniocide, wat zoveel betekent als het verwijderen van personen met een andere mening. Erdogan vergelijkt zichzelf keer op keer met Hitler om duidelijk te maken dat hij het net zo wil doen als de grootste oorlogsmisdadiger aller tijden. Ondertussen laat de rest van de wereld het allemaal gebeuren, net als toen.

De wijze waarop de dictator van Turkije speelt met loyaliteiten is levensgevaarlijk voor de hele wereld. Als lid van de NAVO vooral vriendjes willen zijn met de Russen, is bewust spelen met vuur en van twee walletjes willen eten.
Turkije is een dictatoriaal land geworden, waar binnenkort naar verwachting interneringskampen worden opgericht voor politieke tegenstanders en vermeende terroristen, naar voorbeeld van Erdogans zelfverklaarde held en rolmodel, Hitler. Een land dat deelname aan verkiezingen door oppositiepartijen zal bemoeilijken en bepaalde partijen zal verbieden, onder het mom van de bescherming van de democratie. Net als de führer, noemt Erdogan al zijn tegenstanders terroristen. En zoiets is lid van de NAVO? Het westen is de macht over het stuur verloren, anders kregen deze verwarde man en zijn vrienden geen kans.

Het is jammer dat het volledig en onnodig de verkeerde kant op gaat, want Turkije is een prachtig land met hardwerkende, gastvrije mensen. Op deze manier wordt dat langzaam maar zeker kapot gemaakt.
Erdogan zou er verstandiger aan doen om met alle partijen te gaan praten en eenheid in verscheidenheid na te streven. Keer op keer is gebleken dat het onderdrukken van mensen een herhaling is van dezelfde vergissing.
Droomt Erdogan over een tweede Ottomaanse rijk en hoopt hij dat beter te doen dan zijn idool? Komt praten en oplossen daarom niet in zijn kraam te pas?
De staatsgreep in Turkije is niet mislukt, omdat de coupe d’Erdogan geslaagd is.

 

meander

5 gedachten over “Coupe d’Erdogan

 1. Dan moet je met tegenbewijs komen dat Erdoğan ongelijk heeft, zomaar wat roepen kan iedereen wel, zoals de westerse landen het altijd doen. Türkije is een machtige land aan het worden dat is waar het om gaat, het geheele europa + vs proberen dat tegen te houden.. Saddam, Kaddafi, en Esat noemden ze ook dictator en het westen zou die landen bevrijden van de dictators de resultaat zien we, overal oorlog en elende…

  1. Dank voor jouw reactie.
   Ik vind wat ik schrijf op grond van mijn waarnemingen en historische kennis. Bovendien ben ik redelijk genuanceerd en verwijs ik in het stuk naar de berichtgeving van de afgelopen dagen.

 2. 1: 60% van de bevolking heeft voor Erdogan gestemd

  2: Turkije heeft een enorme groei in economie en welvaart sinds Erdogan aan de macht is. Verschillen zijn overduidelijk met 12 jaar geleden.

  3: Saddam en kaddafi was volgens het westen een wreedzame dictator. Na de val van hun zijn beide landen totaal verkracht. Situatie van nu is echt geen bevrijding te noemen.

  4: Turkije heeft een rusische gevechtstoestel neergeschoten toen het de turkse luchtruim doorvloog.
  Nederland moet nog steeds antwoord krijgen op mh-17 en de nederlandse diplomaat welke in rusland in een hotelkamer in elkaar werd gepompt ‘zonder reden’.
  Wat ik hiermee wil zeggen is te mild zijn levert in sommige gevallen niets op.

  5: Grotendeels van de leger stond niet achter de coup. Laat staan, een deel wist niet eens dat er een coup gaande was. Er werd hun vertelt dat het een oefening was, dus dezen lieten zich vrijwillig overmeesteren door ongewapende burgers.

  6: De opdracht voor de coup kwamen van generalen welke bekend stonden dat het aanhangers van Gülen waren.
  Dat de opdracht van hun kwam werd al gauw duidelijk toen er enkele coupplegers opgepakt waren. Mit werkt immers sneller dan aivd. Er zijn genoeg verdachten welke hebben toegegeven dat de opdracht uit de gulenbeweging is gekomen.

  7: De duizenden verdachten welke snel zijn opgepakt waren al verdacht voor andere en eerdere praktijken wat met de gulen beweging te maken had. Ze zijn niet per definitie opgepakt voor het plegen van de coup, maar voor banden hebben met een organisatie welke een staatsgreep als doel had.
  Ze moeten nog worden berecht, zitten momenteel in verzekeringstelling zoals het hier in NL ook MAG.

  8: Erdogan vergelijken met iemand welke genocide heeft gepleegd is klink en klare onzin. Erdogan dood geen mensen.

  9: Er zijn zat andersdenkenden jn Turkije die volop genieten van Turkije. Kritiek is nooit een probleem geweest in Turkije, belediging wel. Dat heeft met fatsoen te maken en mag nederland wel heel wat van leren.
  Trouwens, de koning uitschelden mag hier ook niet en de straf word ook gewoon uitgevoerd.

  Nou genoeg gekletst. Werk wat meer met feiten dan met dingen wat je denkt. Want dingen wat jij denkt zijn dingen die jij zo wilt zien.
  En dat is dan mijn mening en dat mag. Zowel in Nederland als in Turkije

  1. Dank voor jouw reactie.
   Ik ga niet ontkennen dat het goed gaat, daarvoor heb ik geen beeld, maar het is onverstandig om al je tegenstanders zo te behandelen en maar op te sluiten. De beste man zou moeten verenigen, dan wordt je een held.
   De vorige verkiezingen heeft hij verloren en daar is helaas niets mee gebeurd.
   Over het mooie Turkije en een goede toekomst blijven we het wel eens, maar democratie is niet een meerderheid die zo wordt verkregen en democratie is niet het verbieden van kritische pers en democratie is niet het arresteren van oppositieleden en tegenstanders.
   Als je zo sterk bent en zulke goede argumenten hebt en een meerderheid, waarom is Erdogan dan bang?
   Iedereen die tegen je is tot terrorist bestempelen???
   Nee, daar worden we het misschien dan niet over eens. Turkije ja, Erdogan niet zoals hij het nu aanpakt.
   Om vergissingen te voorkomen: Ik ben tegen iedere vorm van staatsgreep en onderdrukking.

  2. Dank voor jouw reactie.
   Niet alles wat je zegt zijn feiten, deels zijn het aannames.
   Ik vergelijk helemaal niemand met iemand die Genocide heeft gepleegd. Ik citeer Erdogan, die zichzelf met die malloot uit de Tweede wereldoorlog vergelijkt en hem goed vindt.
   Dat er een honderdttal domme topmilitairen zijn geweest, dat geloof ik zo, maar duizenden, tienduizenden en honderduizenden die bij een coupe betrokken zijn is niet logisch.
   Toen ik het stuk schreef(eerste versie) zei ik al dat er ook arrestaties van anderen dan Gülen zouden volgen en zie wat er deze week is gebeurd.
   Democratie als vlag gebruiken terwijl je pers verbiedt, journalisten arresteert, vind ik niet sterk, sterker nog, ronduit onzin.
   Ik hoop, zoals ik ook schrijf, dat de bange Erdogan volwassen wordt en laat zien wat hij wel kan, namelijk verbinden. Deze oorlogszuchtige aanpak leidt volgens mij tot niets.
   Tot zover enkele verschillen tussen onze kijk op de zaak.
   Ik denk dat jij en ik willen, dat iedereen in zo’n prachtig land als Turkije in grote vrijheid en veiligheid kan leven. Ik denk dat daarvoor openheid en geduld nodig is. Ik vraag mij af hoe jij die vrijheid en vrede wilt bereiken. Ik kan me niet voorstellen dat je alle andersdenkenden en bepaalde bevolkingsgroepen wilt uitsluiten op opsluiten. Het werkt ook niet.
   De gastvrije Turken, het Turkije zoals ik dat kende, zou zo snel mogelijk in ere hersteld moeten worden en ik denk dat Erdogan van zijn negatieve pad af moet en beter kan kiezen voor het zijn van de Vader des Vaderlands en dat kan alleen als je er voor iedereen bent. Ik denk ook nog dat hij het zou kunnen.
   Ik ben net als jij tegen staatsgrepen en de echte boosdoeners (niet de van niets wetende en meegesleepte militairen), maar de foute top, die moet maar een tijdje worden opgesloten. Hoe lang, daar gaat de rechter over.
   Ik wens jou een fijne week en Turkije een mooie toekomst.

Geef een reactie