Geen Ikea-Relatie

Geen Ikea-Relatie

In Shanghai worden maatregelen genomen tegen hangouderen. Wat zijn dat precies, hangouderen? Volgens diverse bronnen op internet betreft het ouderen die rondlopen, of rondhangen in openbare ruimtes en winkels, zonder veel te consumeren. In Nederland zijn er plaatsen waar private organisaties het samenscholen van ouderen verboden hebben. Het is maar de vraag of dat mag, omdat er geen sprake is van strafbare overlast, of het verstoren van de openbare orde. Bovendien is een dergelijk verbod voorbehouden aan de burgemeester, of de rechter. Als een particulier in zijn eigen ruimte regels wil stellen aan bezoekers, moeten die voor iedereen gelden, want discriminatie is niet toegestaan, ook discriminatie naar leeftijd niet. Wat doet een ouderen buitensluitende onderneming als er een bus met ouderen binnen komt waaien. Vijftig ouderen die gaan zitten kletsen met elkaar, doof zijn en daarom schreeuwen, misschien wel hulpbehoevend zijn, maar wel eten en drinken bestellen en boodschappen willen doen? Wat dan?

Laten we eens kijken naar de situatie bij Ikea in Shanghai. De ouderen wordt verweten anderen lastig te vallen en er wordt hen verweten dat ze tijdens de gezellige ontmoetingen een nieuwe relatie proberen te vinden. Ikea vindt het stuitend, ouderen die een relatie willen. Het moet niet gekker worden. Het geeft overlast, zoals ruziënde en spugende ouderen en ouderen die voorbijgangers beledigen, beweert Ikea, die het gedrag van een enkeling projecteren op alle ouderen. Volgens een woordvoerder zijn het vooral de vrouwen die met elkaar vechten, omdat er vijf keer zoveel vrouwen als mannen zijn. Dat is weer eens wat anders dan burlende herten en vechtende bison-stieren.

In plaats van het uitbuiten van deze unieke reclamepositie, heeft Ikea besloten de ouderen te weren. Hoe maak je onderscheid tussen ouderen die langs komen met het, volgens Ikea, smerige idee om te proberen een nieuwe relatie te vinden en ouderen die grof inkopen komen doen. Hoe ziet Ikea of je een oudere bent, of niet? Waar ligt de grens?
Je moet overigens een klantenkaart hebben om gratis koffie, of thee te drinken, wat dus betekent dat al die ouderen, die soms hun hele leven al bij Ikea komen en daarom gewoon klanten zijn.

Ikea baalt van de gemiste omzet. Welke gemiste omzet? Die van de datende hangouderen is nagenoeg nul, maar die van de geweigerde ouderen die iets wilden kopen, zal oplopen. Een Ikea-boycot van ouderen in de hele wereld, hangt het Zweedse concern boven het hoofd.
In plaats van in te spelen op een nieuwe kans met een aparte afdeling in het restaurant, waar gratis koffie en thee wordt geschonken, voor redelijke prijzen kan worden ontbeten, of geluncht en waar spelletjes voor ouderen worden georganiseerd, kiest Ikea voor de redenering dat die oudjes niets meer opleveren en dat ze zich bewust moeten worden van hun voltooide leven. Dat de meeste ouderen, trotse ouders en grootouders zijn van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen is de marketingafdeling van Ikea volslagen ontgaan. Als jouw vader of moeder door Ikea wordt geweigerd, pik jij dat dan?

De naar liefde en gezelligheid hunkerende ouderen doen er om een geheel andere reden beter aan om niet meer naar Ikea te gaan voor een relatie, omdat een Ikea-relatie vrijwel zeker op niets uitloopt. Als ze samen thuiskomen van Ikea, ontdekken ze dat als je iets bij Ikea haalt, er altijd wel iets ontbreekt.

 

meander

 

Geef een reactie