Duurzaam natuurmonument Schiermonnikoog

Duurzaam natuurmonument Schiermonnikoog

Natuurmonumenten Schiermonnikoog is van mening dat schelpenpaden niet meer van deze tijd zijn, omdat winning van de schelpen en het vervoer niet goed zijn voor natuur en klimaat. Men wil fietspaden maken van duurzame producten om er zo slimme betonnen fietspaden van te maken. Fietspaden gemaakt van restproducten en natuurlijke producten. Het onderzoek naar de juiste samenstelling van het materiaal loopt nog. Wandelpaden zouden, denk ik, bijvoorbeeld kunnen worden voorzien van houtsnippers, hetgeen nu ook al vaak zo is. Betonnen fietspaden? Jazeker, maar dan met biologische, circulaire betonplaten.

Er wordt waarschijnlijk geld bespaard met deze duurzame aanpak, waarmee maar weer wordt aangetoond dat duurzaam niet duurder hoeft te zijn. Dat geld kan vervolgens worden ingezet in het belang van andere projecten van Natuurmonumenten.

Het nostalgische gevoel en de beleving van de fietspaden is mij bekend, na meer dan 40 jaar en meer dan honderdvijftig maal gast te zijn geweest op Schier. Echter als je van de natuur houdt en als je wilt dat zowel Schiermonnikoog, als de rest van Nederland en omstreken, zo natuurlijk en duurzaam mogelijk worden onderhouden, dan gaat dat niet door alles bij het oude te houden. Als de nieuwe paden er liggen, zijn we daar na enkele jaren aan gewend.
het idee dat schelpenpaden karakteristiek zijn voor Schiermonnikoog is niet waar. Schelpenpaden komen voor op alle Waddeneilanden, langs de gehele kust en in natuurgebieden in het gehele land. Natuurmonumenten kan met een wijze stap op Schiermonnikoog een duurzame trend zetten voor heel Nederland.

Natuurmonumenten koestert Schiermonnikoog en zorgt samen met eilandbewoners en andere organisaties en met welwillende bezoekers voor het behoud van de totale natuur van het eiland. Vertrouwen in deze organisatie is op zijn plaats.
Met duurzame fietspaden en wandelpaden maken we van Schiermonnikoog een nog duurzamer monument.

Folkert Buiter

‘Duurzaam Natuurmonument Schiermonnikoog’: © Meander(Folkert Buiter); 17 januari 2020.  


Foto: Schiermonnikoog: © Meander(Folkert Buiter); augustus 2019

2 gedachten over “Duurzaam natuurmonument Schiermonnikoog

  1. Petitie schelpenpaden wordt voortijdig gesloten.

    De gestarte petitie tav de toekomst van de schelpenpaden op Schiermonnikoog heeft veel stof doen opwaaien en blijkt onvoldoende duidelijkheid te geven. Jammer, maar gedane zaken nemen geen keer. Daarom wordt de petitie-activiteit gestopt per 20 januari 2020. Mocht er uitsluitsel komen over de definitieve toekomst van de (schelpen) paden op Schiermonnikoog, dan zal ik die informatie hier (en via schierweb.nl) met u delen.

    Hartelijke groet, Ed Kieckens

Geef een reactie