Alcoholslot Light?

Alcoholslot Light?

De regering overweegt na te denken over een alcoholslot light in een vergeefse poging om te laten zien dat ze het probleem van alcohol in het verkeer serieus nemen. Binnen een week is er een ondoordachte, op een spasme gelijkende reactie, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de straffen voor rijden met alcohol, de gepakte potentiële moordenaars niet deren.
Echt aanpakken zit er niet in, want dat belemmert de meeste politiek bestuurders in hun drankgebruik in combinatie met het noodzakelijk reizen van receptie naar receptie, zo zou je kunnen denken. De autobestuurder wint het hier ogenschijnlijk van de politiek bestuurder in de tweestrijd tussen het persoonlijk belang en het belang van honderden onschuldige slachtoffers per jaar.

Jaarlijks meer dan honderd doden en vele honderden gewonden door alcoholgebruik in het verkeer. De slachtoffers en hun dierbaren hebben levenslang en de onbeheerste veroorzaker loopt weg met een beperkte straf, waarbij hun advocaten aanvoeren dat de veroorzaker van het leed niet goed wist wat hij deed, omdat hij of zij teveel gedronken had.

Als het al geen eigen belang is, dan zijn het vermeende, electorale consequenties, die politieke partijen er van weerhouden om de onnodige vernietiging van levens en gezinnen, hardhandig en duidelijk een halt toe te roepen. Rijden met alcohol in je lijf, is een vorm van terrorisme. De veelal recidiverende zuiplappen stappen keer op keer, ook als ze al meermaals gepakt zijn, achter het stuur. Dat doen ze bewust en daarmee kiezen ze voor het veroorzaken van angst, ongelukken, gewonden en doden.

Het lijkt me helder dat mensen die kiezen voor het bedreigen van een anders gezondheid, of leven, moeten worden opgesloten. Het wordt tijd voor eenduidig, keihard beleid tegen alcohol consumerende bestuurders die aan het verkeer deelnemen.
Alcohol gebruikt? Eerste keer als straf een jaar geen rijbewijs, een hele, stevige boete, een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 80 uur in een revalidatiecentrum. Tweede keer gepakt? Vijf jaar geen rijbewijs, auto verbeurd verklaard, een gevangenisstraf en een stevige taakstraf.
O, u wilde het nog een derde keer proberen? Dan bent u uw rijbewijs voor altijd kwijt, u mag 3 jaar brommen en in die tijd werkzaamheden uitvoeren, waarbij u continue wordt geconfronteerd met de gevolgen van alcohol in het verkeer.
Vallen er doden dan is het moord met voorbedachte rade, omdat het een keuze is om achter het stuur te gaan zitten. Voor gewonden geldt hetzelfde verhaal. Doelbewuste zware mishandeling. Voor zover de veroorzaker nog middelen over heeft, dienen deze te worden aangewend om de schade van de slachtoffers zoveel mogelijk te compenseren.

U vindt deze voorstellen belachelijk, te hard, zwaar? Leg dat dan maar eens uit aan de tienduizenden nabestaanden van dodelijke slachtoffers van de afgelopen jaren en aan de talloze gewonden, waarvan een deels invalide is geworden.

Het enige dat light is aan dit idee, zijn de bedenkers. Dat krijg je van al die drank.

 

meander

Geef een reactie