Clash der Giganten.

Clash der Giganten.

Sterrenhemel vlak voordat Andromeda en de Melkweg botsen.
Bron foto: Nasa.gov

 

Een onvermijdelijke, gewelddadige clash van twee giganten bedreigt ons zonnestelsel. Op zo’n ruwe, twee-en-een-half miljoen lichtjaar van onze Melkweg bevindt zich het Andromedastelsel. De Melkweg en Andromeda razen met een snelheid van 110 kilometer per seconde op elkaar af en zullen onvermijdelijk met elkaar botsen. Die 110 kilometer per seconde is hetzelfde als 400.000 kilometer per uur. Dat wordt dus een flinke klap. De stelsels zullen elkaar uit hun verband rukken om uiteindelijk een nieuw stelsel te vormen. Deze brute clash der giganten blijft niet zonder consequenties.

Impact

Andromeda is een stelsel dat veel lijkt op ons eigen Melkwegstelsel, maar het is ongeveer twee keer zo groot als de Melkweg. De spiraalnevel van Andromeda heeft een doorsnede van 250.000 lichtjaar, wat betekent dat het licht er 250.000 jaar over doet om van de ene kant naar de andere kant van dat stelsel te komen. Dat is groot, heel groot.
De Andromedanevel heeft een biljoen sterren (1.000.000.000.000 sterren), wat drie keer zoveel is als het aantal sterren in onze Melkweg. In totaal botsen er 1,4 biljoen sterren met elkaar en met de daarbij behorende planeten, kometen, asteroïden en donkere materie. Hieronder staat een schets van de sterrenhemel tijdens de botsing van beide sterrenstelsels.

melkweg-versus-andromeda-6

Ons zonnestelsel zal door de ontzagwekkende krachten die los komen naar de buitenste regionen van het Melkwegstelsel worden geduwd . Er is een kleine kans dat het gehele zonnestelsel buiten het nieuw te vormen Andromeda-Melkwegstelsel wordt gestoten als gevolg van de enorme zwaartekracht van beide stelsels.

Waar nog niemand over na heeft gedacht, is het effect van de botsing op de miljarden kometen en asteroïden in ons zonnestelsel. Als al die losse brokken op drift raken, kunnen de planeten te maken krijgen met een regen van kometen en asteroïden die een miljard jaar kan duren.

Wat staat ons te wachten?

De botsing vindt over 4 miljard jaar plaats en duurt 1,5 miljard jaar. Dit enorme geweld kan desastreus zijn voor onze kleine, blauwe planeet en haar bewoners. Moeten we daar bang voor zijn? Nee, dat heeft geen zin. Tegen die tijd is er gelukkig geen leven meer mogelijk op de aarde en is de mens als soort al lang uitgestorven. Over een miljard jaar zal onze vertrouwde planeet veranderd zijn in een kolkende vuurzee. Het water is verdampt, omdat de zon veel feller schijnt.
Maak je geen zorgen over de clash der giganten. Wie dan niet leeft, heeft ook geen zorgen.

meander

Andromeda is nu ongeveer 2.500.000 lichtjaar bij ons vandaan. Dat betekent dat het licht er 2.500.000 jaar over heeft gedaan om hier te komen. We zien Andromeda, zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag.
2,5 miljoen lichtjaar is ongeveer 23.668.200.000.000.000.000 kilometer. 23,7 triljoen kilometer.

Bronnen foto’s: Nasa.gov

 

Nasa

Animatie

Clash: Artikel van Scientias

 

Geef een reactie