#Wiebesje

#Wiebesje

Er was eens een staatssecretarisje dat de puinhoopjes bij de belastingdienst zou opruimen. Met veel bravoure ging het kereltje aan het werk, vooral verbaal. Praatje na praatje. Waar Piet Hein bekend staat om de slogan: ”zijn naam is klein, zijn daden bennen groot”, kwam het staatssecretarisje niet eens tot daadjes van enige omvang, behoudens een regelingetje voor vertrekkende ambtenaartjes bij de belastingdienst met als gevolg dat het een belastingdienstje werd.
Voor vriendjes belemmerde hij de inning van de erfbelasting, opdat een erfenisje weer een erfenis werd. Dan was er nog een ict-netwerkje dat niet wilde functioneren en slechte computertjes, enzovoortjes, enzovoortjes. Maar het #wiebesje lulde zich met steun van zijn vriendjes overal onderuit en werd bij gebleken ongeschiktheid gepromoveerd tot ministertje van economische zaakjes in een volgend kabinetje.

Vanaf dat momentje werd #wiebesje verantwoordelijk voor de gevolgen van de aardbevingen die weer het gevolg waren van de gaswinning. In de woorden van het ministertje: “ik hou me bezig met de probleempjes van bevinkjes door gaswinninkjes in een provincietje in het noorden van ons landje. Dank nog voor de honderden miljardjes die we in het Haagje naar binnen hebben getankt.”
De bravoure was gebleven en met een bergje aan praatjes beleefde #wiebesje kortstondig het statusje van heldje. De gaswinning zou in 2030 naar nul gaan. Het bestuurdertje wist toen hij dat zei, dat een volgend kabinetje dat weer kon veranderen en dat hij het nu in zijn voordeel kon gebruiken. Niet veel later kwamen de aapjes uit de mouwtjes van het ministertje. De versterking werd stilgelegd en gereduceerd tot minder dan een versterkinkje. Eerst omdat minder gas winnen minder bevinkjes tot gevolg had, vond hij, wilde hij, of wenste hij, dit politicusje. Later waren die argumentjes niet meer belangrijk, immers die paar scheurtjes stelden in de oogjes van het #wiebesje niets voor. Het tempo werd een tempootje en uiteindelijk was niets doen het mottootje.
Daarna werden schadeherstel en schadebehandeling getraineerd met allerlei overbodige en keer op keer herhaalde onderzoekjes uitgevoerd door zinloze adviseurtjes en er werden alweer nieuwe instituutjes bedacht en opgericht. Organisatietjes die alles goed en beter dan ooit zouden aanpakken. Inmiddels hebben veel mensen de strijd opgegeven en zijn ze akkoord gegaan met minimale aanbiedinkjes van het NAMmetje dat volgens toezegginkjes van het ministertje op een afstandje zou worden gezet. Het werd een afstandje binnen grijpbereik, alweer zo’n onwaarheid van #wiebesje. Er zijn bijna 19.000 schadegevallen te behandelen en het ministertje zit er al twee jaartjes. Er verandert niets en er is sinds 2012 niets veranderd. Het staatje, het shelletje en hun vriendjes bruuskeren de rechtsstaat en minimaliseren het voor Groningers tot een minuscuul rechtsstaatje.

Het brutale ventje had de onbeschoftheid om leugentje na leugentje uit zijn mondje te persen tijdens zijn rituele bezoekje na een “bevinkje” in Westerwijtwerdtje op 24 mei. Hij deed al zoveel, hoe kon hij nog meer doen? In het kielzogje van het mannetje liep een ander ministertje mee, het ollongrennetje, die het baasje moet worden van, let wel, alweer een nieuw nog op te richten instituutje voor de versterking. Nog meer uitstel (ik kan hier geen uitstelletje van maken) conform de niet zo kleine wensjes van de maatjes van het ministertje.
Groningen gaat dezelfde weg als de belastingdienst en wordt als het aan ministertje #wiebesje ligt, net zo gesloopt als het belastingdienstje. Op die manier blijft er niet meer dan een Groninkje over. De 417 miljardjes die het Haagje binnen harkte uit Groningen zijn al lang op dus er zijn geen centjes meer voor dat ene lastige provincietje dat weerstand blijft bieden.
Een goede vriend van #wiebesje betitelde het ministertje binnen de kortste keertjes na het bevinkje als “Shit Happens” en hij kon het weten deze Ton. Helaas kan het #wiebesje als ministertje zijn gangetje blijven gaan, omdat in het Haagje niemand geïnteresseerd is in Groningen met haar schamele aandeeltje van vijf zeteltjes in het parlementje van ons landje.

Al met al was het een beroerd en bewogen weekje waarin het #wiebesje eerlijk zei wat hij vond en daarvoor later zijn niet zo heel oprechte, maar gedwongen excuusjes maakte in een vlogje naast zijn autootje in een bermpje langs een weggetje. We zullen dit ministertje maar niet meer serieus nemen. Meer dan een scheetje in een papieren zakje is hij niet.

Iemand een #wiebesje flikken, betekent voortaan: “veel beloven en niets doen”, of: hij is een beetje een #wiebesje, wil zeggen dat je die persoon niet serieus kunt nemen.

 

 

Meander

“#wiebesje: © Meander; Almere; 30 mei 2019.


Grafiek schademeldingen komt van schadedoormijnbouw.nl van de TCMG.


Meer lezen over Groningen en het onrecht dat Groningen wordt aangedaan? Klik HIER.

16 gedachten over “#Wiebesje

  1. Allemaal leuk en aardig, maar voordat we verdergaan met WieBashing zou ik toch wel graag willen weten waar precies deze foto is genomen en wanneer en ik zou ook wel wat meer willen weten over die gigantische scheur.

    1. Die scheur is maar een voorbeeld van een boerderij waarvan de eigenaren al jaren knokken tegen de NAM. Een van de vele boeren wiens boerderij en schuren stuk zijn gegaan. Na een beving als die van vorige week woensdag duurt het weken tot maanden voor alles weer gezet is, als dat al gebeurt, want eenmaal stuk, dan maakt ieder bevinkje, het mee kapot. De foto is slechts illustratief voor de langdurige ramp die zich voltrekt in Groningen.
      Totaal aantal bevingen sinds 1993 (in 26 jaar) in Groningen, 1.365. Aantal schademeldingen sinds 23 mei 2019 nu al bijna 3.000 en dat zal de komende maanden verder oplopen, zelfs als er geen beving van 2 of meer komt in die maanden.
      Tenslotte: Het is een column over de ontboezemingen van minister wiebes, die eerst zei wat hij vond en dacht en daarna in opdracht van, ongeloofwaardige excuses maakte.
      voor jouw gemoedsrust heb ik de illustratie van melkvee.nl vervangen door de stand van de schademeldingen na een week. Ik zal dat wekelijks bijwerken.

  2. Mijn man roept t al jaren….Groningen is straks zo verzakt dat er n recreatieplas ontstaat, waar de Westerlingen hun welverdiende vakantie kunnen doorbrengen.

  3. Wat ze nu flikken met Groningen hebben ze (het Haagse) vroeger ook in Limburg uitgevreten.
    Nadat de mijnen waren gesloten en de boel ging verzakken hebben ze ook daar de bewoners met de boudel laten zitten (zakken).
    De buit was immers binnen!?

    1. Precies en ook daar gaan de verzakkingen nog steeds door en trilt de grond af en toe. Water dat in de mijnbouwschachten staat, kan de komende decennia en eeuwen nog enorme consequenties hebben. Limburg en Groningen, twee wingewesten van de Randstad.

  4. Wat ik mij de laatste tijd afvraag, is in hoeverre het bij mensen elders in het land leeft. Het lijkt me stug dat iedereen- zwart-wit gesteld – de schouders ophaalt. Met andere woorden, er moet toch een beweging kunnen ontstaan die zegt genoeg is genoeg, het geklets is voorbij, er gaan grote sommen geld naar Groningen. Reparatie, schadeloosstelling, enz.

    1. Als het kabinet morgen voorstelt om alle schade en benodigde versterking van alle gebouwen en infrastructuur op te nemen en in vijf jaar alle schade te herstellen en alles te versterken waarover ook maar enige twijfel is, kost dat 10-40 miljard. Toch denk ik, dat niemand daar bezwaar tegen zou maken. Het zijn de politici zelf die denken dat geld anders uit te moeten geven, ook al hebben we als land al 300-400 miljard verdiend aan het aardgas en komt er zeker nog eens 6-10 miljard uit.
      Nog gekker is het dat er geen meerderheid is in de Tweede Kamer en eerste Kamer die een initiatiefwet aanneemt om alle schade te vergoeden en alle versterkingen die nodig zijn uit te voeren. Nee men leunt achterover, geeft commentaar en denkt: het zal mijn tijd wel duren.

  5. Als oud Mijnwerker in de Limburgse Mijnen volg ik dus zover als mogelijk vanuit het Oostenrijkse de ontwikkelingen daar in Groningen en ik vraag mij dan ook af: is een oplossing daar nu zo moeilijk of is dat door mij nu ” iets te simpel ” gedacht ??
    Even ‘n stukje ” Mijngeschiedenis !
    In het Limburgse hadden we 12 Mijnen waar 24 uur per dag het ondergrondse Mijnwater naar boven werd gepompt want anders zouden wij er niet hebben kunnen werken.
    Ook de mensen die er woonden, hadden dus last van verzakkingen en dus dat was de bekende Mijnschade.

    Met het sluiten v/d Mijnen stopte men dus ook met het wegpompen van dat ondergrondse water.
    Net als in Duitsland doet zich nu in dat Limburgse het volgende probleem voor n.l.: Dat ondergrondse Mijnwater DRUKT NU DE BODEM NAAR BOVEN en krijgen ze daar de omgekeerde gevolgen v/d Mijnschade !
    Ik heb al een paar keer aangegeven: waarom niet op diverse plaatsen grote pompen plaatsen om dat water ( en de druk ) weg te pompen ??

    Nu terug naar het probleem in Groningen !!!
    Gas in m.i. lichter dan water ??
    Als ik nu daar in Groningen op grote schaal water in de grond pomp, vul ik daarmee de ruimtes op die zijn ontstaan na de gaswinning, water is NIET samendrukbaar en dus kan er ook niets meer verzakken !
    Tevens komt op die manier het daar nog zittende gas vanzelf naar boven maar het voornaamste lijkt mij is dat probleem van die aanhoudende verzakkingen !
    Je zou bijna gaan denken: pomp dat water van Limburg naar Groningen ( maar de afstand is te groot ) maar er is toch genoeg water in Nederland !!

    Dit dus mijn reactie op de problemen daar in dat Groningse !
    Tja, en wat ” simpele zielen daar in Den haag betreft, van mij mogen ze allemaal met ” Wieber” gaan wieberen want het enige wat daar telt is hun eigen belang en hoe vul ik m’n eigen zakken voor de toekomst !

    Groeten dus van een oud-gepensioneerde Mijnwerker !

    G.A.A. Meesters.

    1. Beste Gerard, je zou denken dat dit kan, maar bij mijnbouw wordt gesteente weggehaald. Het gas zat onder een druk van 360 bar in de poriën van zandsteen. Nu is dat nog minder dan 50 bar en als ze stoppen 40 bar. Het grote stuk zandsteen van ca. 900 km2 is 200-300 meter dik met 7 tot 20 % poriën.Stel dat je er na de gaswinning water, CO2 of iets anders in zou pompen, dan bestaat er een grote kans dat het zandsteen dat al onder druk staat en langzaam ineen wordt gedrukt, weer wordt opgeblazen. Het zandsteen zou dan kunnen breken, vergruizelen en wat er dan zou kunnen gebeuren, kan ik beter maar niet beschrijven.
      In Oklahoma pompen ze het afvalwater van de schaliegaswinning terug in de grond (is wel dieper dan 3 km.) Gevolg aardbevingen tot kracht 7.

      NL heeft zich met een Jantje van leiden afgemaakt van de lange termijngevolgen van de mijnbouw in Limburg. Ook in Limburg kunnen de verzakkingen en bevingen nog eeuwen doorgaan denk ik. Temeer daar in de onderlaag van Limburg al forse scheuren en slenken voorkomen.
      Het water wegpompen kan iets helpen, maar is net als het staken van de gaswinning een actie die veel te laat komt en de ellende die moeder Aarde gaat rechtzetten niet gaat voorkomen.

  6. Als eerste mijn dank voor de reactie.
    Het was zomaar een gedachte die al langer bij mij door het hoofd speelt maar het had misschien een oplossing kunnen zijn ?
    Wat Groningen aangaat, denk ik dat de inkomsten van dat Aardgas nog steeds de grootste rol speelt en de energie-leveranciers natuurlijk want als iedereen massaal over zou gaan op zonne-energie, zijn ook die voor een groot deel hun inkomsten kwijt !
    Ik lat me verrassen wat daar nog allemaal achteraan gaat komen maar ik denk niet veel goeds, zowel in Groningen als in Limburg maar weet je, beide provincies hangen er maar bij en zijn nu niet zo belangrijk meer want wat er te halen was, is al lang weg !

    Gerard Meesters, oud-gepensioneerd Mijnwerker !

Geef een reactie