Niké, Godin van de overwinning

Niké, Godin van de overwinning

Sierlijk gleed Niké over het ijs. Urenlang versnellen, complexe figuren draaien, vliegen en dansen om de ultieme overwinning te behalen. Het was zwaar, maar ze genoot met volle teugen. Haar goddelijke naam boezemde de tegenstander angst in en al leek het gemak waarmee ze presteerde van natuurlijke eenvoud, het ging niet vanzelf. Om keer op keer op glorieuze wijze te triomferen, moest er hard worden getraind. Zeus maande haar na ieder succes om niet achterover te leunen, al was die waarschuwing niet nodig. Ambitie, ijver, kracht en durf, dreven de godin tot enorme inspanningen. Ze bracht met gepassioneerde toewijding de offers die Zeus verlangde van de godin van de overwinning.

zeus-en-nike

In het gevecht met de Titanen had ze Zeus geholpen zijn tegenstanders te verslaan, samen met haar broers IJver en Kracht en haar zus Geweld. Sindsdien was ze de beschermeling van Zeus en mocht ze op de Olympus wonen.
Zeus was er verantwoordelijk voor dat Niké, of Niki, zoals hij haar graag noemde, een gepersonifieerde eigenschap en karaktertrek was van Pallas Athene.
Ze was daarom op de keper beschouwd veel meer een begrip dan slechts een godin.

De oorspronkelijke betekenis van haar naam was bliksem, wat haar verbindt met de bliksem slingerende Zeus. In de strijd om de Olympische overwinning doet ze die naam eer aan, als ze over het ijs flitst.
Niké is niet alleen de godin van de overwinning, maar de godin van iedere zege hoe klein dan ook. Dat haar optreden wordt ervaren als een boodschap van de goden, spreekt voor zich.

Volgens de overlevering en zoals blijkt uit bijna iedere verschijning van de godin, is Niké een jonge, prachtige vrouw, die bij tijd en wijle vleugels lijkt te hebben. Vleugels die ze virtueel soms aflegt, omdat ze niet van de Olympus wil wijken.

Eeuw in eeuw uit gaat Niké in verschillende gedaanten, de oneindige strijd aan om de victorie. Op het ijs zien we dat in de gedaante van Niki Wories en haar strijd om het eremetaal. Het is daarom goed om te weten, dat op iedere Olympische medaille Niké is afgebeeld. Geen wonder, dat Niki haar eigen medaille wil veroveren.

p0465

Niki, godin van het ijs en godin van de overwinning, volgt haar eigen Spartaanse route in Canada om te gloriëren. Gracieus over het ijs dansend, gedragen door haar onzichtbare vleugels, vecht ze haar eigen titanenstrijd, tot groot genoegen van de goden op de Olympus.

 

Youtube WK 2016 Niki Wories
Crowdfunding/Sponsoring

 

meander


Bronnen:

www.nikiwories.nl
Niki in Canada (Facebook)
Niki Wories geeft Olympische droom niet op
Niké
http://nos.nl/artikel/2111160-de-olympische-medailles-liggen-klaar.html
http://www.greekmythology.com/Other_Gods/Nike/nike.html
http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/archief/terracotta/topstukken-tentoonstelling/overwinningsgodin-nikè
http://www.outoftheblue.nl/goden/goden.html

 

2 gedachten over “Niké, Godin van de overwinning

Geef een reactie