Hypocriet Facebook doet aan selectieve seks

Hypocriet Facebook doet aan selectieve seks

Facebook heeft een methode om je te blokkeren, of je berichten te blokkeren, die bijzonder ongecontroleerd werkt.
Als voldoende mensen, al dan niet georganiseerd gaan klagen, volgt er een blokkade. Een blokkade van een bericht, van bepaalde activiteiten, of zelfs van jouw pagina. Dat gebeurt ook als je nette, doch kritische berichten plaatst. Berichten over bijvoorbeeld president Erdogan van Turkije. Een groep al dan niet georganiseerde types, die kritiek op de dictator van Turkije en omstreken niet duldt, melden dat jouw bericht spam is. Een andere onterechte melding is, dat het ongewenste dan wel kwetsende informatie bevat en hop, Facebook trapt er in.

Dat geldt ook voor humoristisch bedoelde, keurige teksten met een speels karakter, waarvan de lezer in eerste aanleg een erotische bedoeling vermoedt. De lezer komt echter bedrogen uit, omdat deze teksten een andere bedoeling hebben dan expliciete intimiteiten te beschrijven. De lezer wordt willens en wetens op het verkeerde been gezet. Toch blokkeert Facebook dat als voldoende gelovigen zich er aan storen.

Gemekker naar aanleiding van de titel, zonder dat de klager het heeft gelezen, leidt al tot berisping door Facebook. Nog erger wordt het als er een keurige foto bijstaat, zonder expliciet, of erotisch bedoelde weergaves. Een foto van een blote buik met een navel is al aanstootgevend genoeg voor Victoriaanse puristen, of fundamentalisten, om Facebook in beweging te brengen de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Je mag ook aangeven aan Facebook wat je vindt van de “straf” van Facebook. Net als het commentaar van de klagers, worden die echter niet gelezen. Alles wordt afgedaan door een geprogrammeerd algoritme zonder enige notie van het begrip “The land of the Free.”

Maar……., als in de Verenigde Staten van Amerika het mannelijke deel van het leger ongebreideld, met het doel om vrouwen en homo’s te kwetsen en te beschadigen, naaktfoto’s plaatst, dan treedt Facebook niet op. Merkwaardig, want het regent al jaren klachten, maar Facebook deed er niets aan.
Nu is het een publiek schandaal geworden, omdat de dames de pers halen en op die manier de intimiderende militairen aan de schandpaal nagelen. En omdat het dan niet anders kan, komt Facebook in beweging. Dat komt niet sterk over. Vooral niet, omdat het nog welig tiert van expliciete, erotische facebookpagina’s en pagina’s van militairen met en over ongewenste intimiteiten.
Zou Zuckerberg toch stiekem, net als de Commander in Chief, denken: “Grab em by the Pussy?”

Om de proef op de som te nemen, zal ik niet alleen de link naar dit verhaal op Facebook publiceren en dat enkele weken blijven doen, maar ik zal de tekst ook integraal plaatsen, herhaaldelijk.
Het advies dat ik Facebook geef, als bestuurlijk informatiekundige en als liefhebber van persvrijheid, is: “Maak een filter voor de Facebookgebruiker. Met dit filter kan de Facebookgebruiker zelf bepalen wat hij wel of niet wil zien, horen, of lezen en hoeveel vrienden men maximaal wil hebben. Hou op de algoritmische geheime censuur-dienst te zijn, gebaseerd op eigen normen en waarden. Een globaal sociaal medianetwerk kan niet voldoen aan normen en waarden van een eigenaar. Facebook kan slechts voldoen aan de normen en waarden van de gebruikers per gebruiker.

Dus, meneer Zuckerberg, hou op met dat hypocriete moraalridderschap. Seks, of geen seks, het maakt niet uit. U kunt en hoort niet te bepalen wat men wel en niet mag op een open netwerk, want dat is Facebook. Het is on-Amerikaans en in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Neem liever mensen in dienst die serieuze klachten serieus beoordelen in relatie tot de wet. Tot nu toe, staat u toe wat in strijd is met de wet en blokkeert u vaak wat niet in strijd is met de wet.

U bent niet hypocriet, meneer Zuckerberg? Laat dat dan zien.

 

Meander

Naaktfotoschandaal USA 

Marine nude photo scandal expands to all branches of military

 

Geef een reactie