Duizend Bommen en Granaten

Duizend Bommen en Granaten

Zondagochtend drieëntwintig februari 2020 neergestreken, of beter gezegd ruw naar binnen geblazen bij Haddock aan het surfstrand van Almere Haven. Buiten dondert, dendert, giert en buldert een onverwacht harde zuidwester over het Gooimeer. De striemende wind stuwt de golven op tot ongebruikelijke hoogte en spat het water al schuimend over de dijk. Het surfstrandje is kleiner dan anders door het opgejaagde water.

duizend

duizend

Binnen heerst een rustige, vriendelijke ambiance in de enige echte strandtent aan het Gooimeer. Een bijzondere plek om even te zitten te kletsen, iets te vieren, met familie en/of vrienden te gaan eten. Een thuis voor surfers, kitesurfers en andere watersportliefhebbers, die zelfs dit soort weer niet mijden. Philippe van Thiel en zijn collega’s hebben in korte tijd, in overleg en samenwerking met de WIndsurfvereniging, van deze plek aan het surfstrand een klein paradijsje gemaakt, zoals hij dat al eerder deed aan het Weerwater. Het gebouw is het thuis van Windsurfvereniging Almere Centraal. Een gelukkige, kansrijke uit nood geboren samenwerking.

Haddock was en is net als camping Waterhout een begrip in Almere. een verademing in een grote stad aan een grote plas. Ze moesten wijken voor de almachtige Floriade, die tot op heden slechts een belofte nakomt, die van de hoge kosten. Philippe van Thiel van Haddock verzette zich net als de familie Fokkens van camping Waterhout tegen vertrek van hun dierbare plek. Ze verzetten zich met hand en tand en met alle rechtsmiddelen die beschikbaar waren. Dankzij blunders van de gemeente Almere duurde de strijd van de gemeente tegen de zeer gewaardeerde Almeerse ondernemers jaren langer dan bedoeld en nodig was. Een strijd werd het en is het tot op de dag van vandaag voor Haddock en daarmee voor Philippe van Thiel en zijn team.

Een geïrriteerd raadslid, die weinig tot geen tegenspraak duldt, zei een jaar of twee geleden dat het een schande was dat die dwarsliggers niet meewerkten met de gemeente. Het getuigt van een laag democratisch gehalte, weinig respect voor de burger en ondernemer. Het is vermoedelijk de frustratie om de fouten van de gemeente die door dit raadslid  werden afgeschoven op burgers en ondernemers, die echter binnen de mogelijkheden die de wet biedt, opkwamen voor hun rechten. Het waren niet de ondernemers die zich hebben misdragen, maar het was de gemeente die lange tijd niet bereid was om serieus te betalen voor de onteigening en de verplaatsing en het was de gemeente die niet open stond voor alternatieven binnen de Floriade. Jammer dat het zo gegaan is, maar we moeten verder met elkaar.

Camping Waterhout heeft inmiddels een nieuwe plek op het schateiland in de Noorderplassen. Haddock denkt dat ook te hebben gevonden aan het surfstrand bij het Gooimeer, al was het maar tijdelijk. Heeft Haddock het dan nu definitief voor elkaar? Misschien. Het zou wel zo moeten zijn, want wat Haddock biedt aan het surfstrand voorziet in een behoefte en is hard nodig in het veel te tamme Almere. Almere dat in haar stadscentrum de ene winkel na de andere winkel ziet verdwijnen en een gemeente die doet alsof ze lijdzaam moet toezien hoe de ene fastfood vreettent na de andere badfoodgelegenheid wordt geopend. Als er dan een fatsoenlijke, leuke, gezellige, gezonde locatie wordt gerealiseerd die een plek biedt aan sporters en anderen, dan moeten we daar niet moeilijk over doen, maar daar leek of lijkt het wel op.

Moeten Haddock en anderen nog een keer wijken voor grote plannen? Plannen om het prachtige buitendijkse gebied en het strand van Almere Haven vol te bouwen en een schitterende recreatieplek voor Almeerders op te heffen of te verkleinen? Een prachtig plekje (zie de foto’s) weggeven aan welgestelden die in appartementen aan het Gooimeer gaan wonen?
Als je de plannen bestudeert, blijkt geenszins dat het Surfstrandje en Haddock weg zouden moeten, integendeel zelfs.
Heeft een petitie van Almeerders de gemeente mogelijk bij zinnen gebracht? Haddock moet volgens de gemeente een vergunning aanvragen voor de aanbouw en daarna zal de gemeente beoordelen of het binnen het bestemmingsplan past. Maar is dat wel zo? Is er geen sprake van wrok, van natrappen? Wil men coûte que coûte Haddock wegpesten? De belangen van de Almeerders, de surfers, de vereniging en Haddock, ach die doen er niet toe, zo lijkt het. Vreemd, want de oplossing ligt voorhanden. Willen we samen verder?

Waarom komt de burgemeester of de wethouder niet op bezoek om dit wondertje van Almeers ondernemerschap te aanschouwen? Nee zeggen is gemakkelijk. Iets mogelijk maken een prestatie. Er kan geen enkel bezwaar zijn tegen deze prachtige gelegenheid, dus waarom moeilijk doen. Duizend bommen en granaten, wees een Almeerder, burgemeester of wethouder. Ga in gesprek en regel het zo, dat het wel kan en regel dat snel. Vraag Philipe en de windsurfvereniging wat er nodig is om het tot een perfecte locatie om te toveren en werk daar van harte aan mee.
Zorg voor rust en zorg er voor dat wat als tijdelijk bedoeld is een definitieve bestemming wordt. Een pareltje van Almere, uitblinkend in eenvoud en geborgenheid, want samen gaan we verder. Ik stel me een mooie foto voor van een trotse burgemeester en een dito wethouder met Philippe van Thiel en zijn team voor Haddock.

 

duizend

 

 

Meander

‘Duizend Bommen en Granaten’: © Meander; 23 februari 2020.


Foto’s: © Meander; 23 februari 2020.


Meer columns, verhalen en gedichten van Meander over Almere? Klik HIER


Meer informatie over Haddock? Klik HIER  of HIER.


Luister naar de podcast van Robert Mienstra in gesprek met Philippe van Thiel. Klik HIER.

 

 

10 gedachten over “Duizend Bommen en Granaten

 1. Te gek voorwoorden voor het eerst dat het hier van de zomer echt leefden. En wat hadden de kinderen plezier groot en klein. Heb hiervan genoten headock moet daar echt blijven.

  1. En ze kunnen ook blijven, want het surfstrandje moet groter worden en de plek blijft behouden in de plannen, mar het lijkt vooral op natrappen, omdat hij niet naar de pijpen van de gemeente wilde dansen rondom de Floriade. Ze hebben vast al iemand anders die locatie toegezegd. Hoop dat ik ongelijk heb, vandaar mijn oproep om het op te lossen.

 2. Het probleem zit zich in vooral de afspraken die de gemeenten heeft gemaakt met de surfvereniging in het kustvisie almere haven bestemmingsplan. Als je dat leest snap je waarom de gemeente zo moeilijk doet(en terecht) 2.4.3 Verbeteren surfstrand en Kinderwerkbos
  Programma:
  Ruimte bieden voor de uitbreidingsambities van de surfverenging; Terugbrengen surfstrand naar oorspronkelijke afmeting en grootte; Toegang vanaf Gooimeerdijk-West naar vereniging; Parkeervoorziening;
  Ruimte bieden voor tijdelijke verblijfsrecreatie;
  – Meer toegankelijk en begaanbaar maken van het Kinderwerkbos.
  Toelichting:
  De surfvereniging heeft groeiambities om het grootste surfcentrum van Neder- land te worden. Daarom heeft zij aangegeven op de locatie te willen uitbreiden
  en kleinschalige horeca toe te voegen. In het toekomstbeeld krijgt het Kinderwerk bos een extra functie. Naast een publiek toegankelijk natuurgebied zal het ook een gebied voor kleinschalig‘tijdelijk verblijf’worden. Denk daarbij aan trekkershutten/ lodges en incidenteel verblijf in tenten in een natuurlijke setting. Zo kan voldaan worden aan de verblijfsbehoefte van de verenigingen bij bijvoorbeeld evenemen- ten. Uiteraard is deze verblijfsplek ook aantrekkelijk voor families met kinderen of anderen, die gewoon in het groen en aan het strand willen verblijven of inciden- teel willen watersporten.

  1. Ja, gelezen en nee, ik snap niet waarom de gemeente moeilijk doet. Aan tafel met Philippe van Thiel en de windsurfvereniging en er een multifunctionele locatie van maken.
   Moeilijk doen is het verzinnen van problemen die er alleen op papier en in theorie zijn, maar niet in de praktijk.
   Er is het hele jaar watersport. Het is een leuke plek om te zitten, iedere dag.
   Kortom aan de slag. Dan zien we wel waar die gesprekken toe leiden.

 3. Gemeente doet moeilijk door problemen te maken en in het niet meedenken betreft Haddock in positieve zin!
  OPROEP aan de Burgemeester: kom is langs op het surfstrand en spreek de wethouder erop aan dat het Haddockje pesten afgelopen moet zijn!
  Philip heeft altijd gezorgd dat de kinderen en wie dan ook bij hem konden langs komen voor heerlijke dagen!
  Investeer in Haddock en sta stil wat de bewoners heel graag willen en stap af van de theorie die niet klopt en u zult zien dat de investering niet vergeefs is geweest voor Almere Haven waar je op het strand al 40 jaar niet eens naar de toilet kon, denk en doe alstublieft iets in POSITIEVE ZIN!
  Ik wens u veel kracht en succes!

  Een bewoner van Almere Haven sinds 1979.

Geef een reactie