Sensibiliseren

Sensibiliseren

“SENSIBILISEREN”, wat betekent dat of wat kan het betekenen.

Het is allereerst de vraag welke vorm van sensibiliseren men wilde toepassen. Gebaseerd op het Engels gaat het om verstandig maken, maar wat is precies verstandig maken als je dat zelf al bent en de sensibiliseerder niet?

Gebaseerd op het Duits betekent het gevoelig maken. Gevoelig voor wat? Voor het medeplichtig worden aan misdaden van de belastingdienst?

Het wordt nog gekker als je naar de Nederlandse betekenis van het woord sensibel kijkt. In het Nederlands betekent sensibel ook gevoelig, maar tevens aandoenlijk en zeer vatbaar voor indrukken. En, zeg nou zelf, het kabinet is absoluut aandoenlijk, maar niet echt vatbaar voor feitelijke indrukken die met sensibele zintuigen toch goed waarneembaar zijn.

Eens kijken hoe sensibel men dit weekend omgaat met de notulen en of op maandag na publicatie de feiten nog waarneembaar zijn. Wellicht zijn sommige sensibele teksten tegen die tijd weggesensibiliseerd.

Folkert Buiter

‘Sensibiliseren’: ©Folkert Buiter; 23 april 2021

Tekening: ©Folkert Buiter

Meer van Folkert Buiter? Klik HIER

Voor Sensibel in Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, klik HIER.

3 gedachten over “Sensibiliseren

  1. Alles wat we niet mogen weten.is weggesenbiliseerd,daar ben.ik van overtuigd
    Met een.schaamteloze performance wordt dit glashard maandag medegedeeld aan nog steeds naïeve medebewoners van ons nog mooie nederland

Geef een reactie