Verwekkingsapp

Verwekkingsapp

Bij vlagen gutsten de regendruppels, als waren het mitrailleurkogels, tegen de ramen van de strandtent die vroeger al veel eerder zou zijn afgebroken, maar het klimaat had de zomer naar achteren geschoven. Vandaag, eind oktober, was het achttien graden en scheen de zon, afgewisseld door stevige buien die behept waren met een overmatige waterlast die per bui in korte tijd over een klein aantal strandwandelaars en over strandtenten werd uitgestort.

depositphotos_70685211-raindrops-on-the-window

Het strandpaviljoen zat nokvol en rond een open vuur hadden zich verschillende bezoekers in comfortabele stoelen of op zachte banken genesteld met een drankje en een hapje binnen handbereik. Ze genoten van het vuur, de warmte, het gezellige, onregelmatige gerikketik van de regen en het gieren van de wispelturige wind. Binnen was het beter, veel beter. Druipende jassen, natte, verwaaide haren en geurende honden die onder het zand zaten, completeerden de sfeer van geborgenheid in de van hout en plaatwerk opgetrokken strandtent.
Het bedienend personeel kwam oren, ogen en handen tekort. Vanuit de keuken werd geroepen dat er gebeld moest worden voor extra hulp, omdat beide shifts vanavond al bijna overboekt waren.

Als een bui langzaam wegtrok, zag je een deel van de strandgangers hun jassen aantrekken, afrekenen en naar buiten gaan om nog even op het strand te struinen voor de zich in de verte dreigend aankondigende, volgende bui en te genieten van het zonnetje dat langzaam voor heel even tevoorschijn kroop. Binnen een kwartiertje kwamen ze weer binnen waaien om te schuilen, of ze stapten in hun auto om huiswaarts te keren.

Je zou verwachten dat men met elkaar in gesprek ging, of kennis maakte met toevallige buren in het restaurant, maar dat bleek een zeldzaamheid, voorbehouden aan al te verliefde stellen en oudere echtparen. De meeste gasten, ook zij die met elkaar op stap waren, staarden op het kleine schermpje van hun intelligente telefoons, die eigenlijk geen telefoons meer waren, maar computertjes waarmee je ook kon bellen, wat nog maar zelden gebeurde.
Communicatie geschiedde zonder geluid of direct contact. Men appte, snapchatte, of tiktokte wat inmiddels ingeburgerde werkwoorden waren. Sommigen keken op apps om het nieuws, het weer, de buien, of andere wereldschokkende, op sociale media vermelde zaken te raadplegen, zoals het niet te missen feit dat iemand naar de kapper was geweest, de maandenlange feuilleton over iemands ziekte, of het derde tandje van Tom. Regelmatig werd er gereageerd op berichten die mogelijk zelfs ter plekke waren geplaatst door een ander lid van het gezelschap, waarmee men op stap was. Af en toe werden er enkele woorden via de electronica gewisseld in het Nederlands, Duits, Frans, Spaans of Engels, hetgeen aantoonde dat de sociale cohesie van de afbraak van het persoonlijke contact een internationale verworvenheid was geworden.

De bediening had moeite om er tussen te komen. Eigenlijk was de bediening deels overbodig en kon je met dat schermpje en een bestelapp, dankzij een QR-code je eten en drinken bestellen en afrekenen, maar dat was deze schijnbaar in een virtuele wereld verdwenen groep ontgaan. Het vermoeden rees dat deze apathici contactloze relaties hadden en kinderloos zouden blijven tot er een verwekkingsapp beschikbaar zou komen.

Folkert Buiter

“Verwekkingsapp”: © Folkert Buiter; 30 oktober 2021

 

Ontwerp Verwekkingsapp: © Folkert Buiter; 30 oktober 2021

 


Meer verhalen van Folkert Buiter? Klik HIER.

5 gedachten over “Verwekkingsapp

 1. Ach,ik zit je verhaal te lezen op mijn telefoon.wat als dat er niet meer zou zijn?
  Misschien wordt het dan pas echt gezellig.
  Ik zit liever ekker binnen. En heb een fijn gesprek
  Goed verhaal overigens.
  .

   1. Verwekkingsapp van de.verdwaalde mens die zich met vernietiging vermenigvuldigd i.p.v.in liefde? Pff,folkert .laten we verbinding zoeken en vinden met elkaar.

 2. Mooie aanpassing van het verhaal.

  Het is zoveel fijner om de klank en het ritme van iemands stem te horen, inclusief de emotie die er achter ligt.
  Om daarnaast de bewegingen van het lichaam en de gezichtsuitdrukkingen te lezen. Dat alles maakt een gesprek zoveel waardevoller en verfijnder, echter.

  1. Niet altijd hoor.hangt van.de reaktie /interactie en.onderwerp gesprek af.dan.pas “lees” je iemands.emotie is zender en ontvanger.beweging en uitdrukking zijn het gevolg ervan.:kan mensen.op het verkeerde been zetten.echter niet in de natuur: i. Die is immer eerlijk.

Geef een reactie