Pepernoten

Pepernoten

Het kinderfeest is in volle gang. Sinterklaas, voorafgegaan, omringd en gevolgd door een schare Pieten, trekt door het oude stadje. Hij wuift naar de kinderen en stapt van zijn mooie, lieve schimmel. Samen met zijn Pieten loopt hij langs de kinderen die variëren in de leeftijd van een tot wel veertien jaar. Alles boven de acht weet wel hoe het zit, maar wat maakt dat uit. Tekeningen worden overhandigd, snoepgoed en pepernoten worden uitgedeeld. Een jongetje van zeven jaar wil de Sint een wortel geven voor het paard, maar wordt samen met zijn moeder naar achteren geduwd, omdat de beveiligers niet toestaan dat men achter de hekken vandaan komt. Het jongetje huilt maar de Sint en zijn Pieten zijn al verder, omdat ze worden voortgeduwd door de schare beveiligers, al dan niet verkleed als Piet.

Een meisje van zes jaar wordt opgetild door haar vader en boven het hek gehouden om de Sint een tekening te geven. Sinterklaas, schudt haar hand, neemt de hoofdzakelijk roze gekleurde tekening aan en vraagt zijn dichtstbijzijnde Piet om het meisje een handje pepernoten te geven. Op dat moment begint een groep demonstranten te scanderen: “Zwarte Piet Niet.” Ze dringen naar voren, de ouders met kinderen opzij duwend. Eieren worden gegooid, maar ook verf en gekleurd poeder. Het meisje met de pepernoten valt, ze staat op en rent huilend weg, op zoek naar haar vader, die radeloos zoekend juist de andere kant op loopt.

De politie en beveiligers grijpen hard in, slaan er op los en arresteren slechts twaalf raddraaiers, terwijl de overige naar schatting dertig malloten de andere kant oprennen over de straat tussen de hekken, waar de weg vrij is. Ver komen ze niet, omdat ze worden opgewacht door een groep voetbalhooligans die onder luid gebrul op de relschoppers afstormen. Ze zitten tussen twee vuren en de meesten van hen springen over de hekken, duwen het publiek weg en letten daarbij niet op de gevolgen. De op geweld beluste hooligans springen er achteraan. Gillende en verschrikte mensen, vallende en huilende kinderen, bezorgde ouders, paniek.

Een uur later is het centrum van de stad leeg. Midden op straat ligt de verfrommelde roze tekening van het meisje met daarnaast een gescheurde zak en platgetrapte pepernoten.

Kinderfeest? Demonstreren? Geweld? Willen de volwassenen alstublieft eindelijk volwassen worden?

Discussieer, debatteer en accepteer als je het niet eens wordt. Het gaat niet meer om het recht op demonstratie. Het recht op demonstratie wordt gebruikt om een kinderfeest in de war te schoppen.
N.B. Ik heb geen mening over de kleur van de pieten, dat moet iedere Nederlander zelf maar weten. Ook dat is vrijheid van meningsuiting.

 

 meander

Geef een reactie