Mijn Flitspaal

Mijn Flitspaal

Flitspaal Voorst

Voorstanders en tegenstanders vliegen elkaar in de haren over de nieuwe flitspaal aan de Rijksstraatweg midden in Voorst. Een digitale flitspaal, die in beide richtingen flitst, alhoewel…eigenlijk flitst de paal niet. Zonder dat je het merkt, wordt je digitaal gefotografeerd als je de toegestane limiet overschrijdt.
Ingaan op de verbale strijd tussen voorstanders en tegenstanders heeft niet zoveel zin, omdat de argumenten over en weer bij een ieder, ook buiten Voorst, bekend zijn, maar het is een feit dat er diverse ernstige ongelukken zijn gebeurd op de Rijksstraatweg in Voorst.
Het “plezier” van de flitspaal zal  overigens van korte duur zijn, omdat deze wordt verwijderd als de nieuwe rondweg in gebruik wordt genomen.

Wat vindt de bevolking?

Om voor zijn krant de reactie van de bevolking te peilen, is Jort Hamer, dé journalist van het lokale suffertje, vanmiddag naar het centrum van Voorst getogen om het publiek te bevragen.
“Hufterig die flitsers. Ik betaal toch niet, man. Laat die smerissen zelf maar werken voor hun geld”, roept een stoer uitziende, Voorster jongeman, als antwoord op Jorts vraag naar zijn mening over het nieuwe verkeerstoezicht. Hangend uit het raam van zijn gepimpte Fiat Panda, roept hij dat het toch niet helpt. “We maken ze weer kapot.” Hij krijgt bijval van zijn kornuiten, die met opgestoken middelvinger en onverstaanbaar geschreeuw laten horen wat ze er van vinden. De journalist springt naar achteren als de auto plotsklaps met piepende banden wegrijdt. Gelukkig is Jort wel wat gewend en gaat hij onbewogen verder.

Omdat hij midden op straat is gaan staan, moet de volgende auto, die veel te hard rijdt, wel stoppen. De vrouw kijkt hem boos aan, maar als Jort zegt wie hij is en haar vraagt wat ze van de nieuwe flitspalen vindt, blijkt ze groot voorstander te zijn. “Veel veiliger voor de kinderen”, zegt ze, daarbij naar achteren wijzend naar drie kinderen die zonder gordel op de achterbank zitten. “Ze moeten al die verkeershufters keihard aanpakken en naar het CBR sturen voor een cursus.
Net als Jort wil vragen waarom de vrouw zelf zo hard rijdt, zien ze de sleepdienst voorbijkomen met één auto op de wagen en eentje er achter. “Die zijn verderop tegen elkaar aangereden”, zegt de vrouw. Jort kijkt naar de twee auto’s die zwaar beschadigd zijn. Bij gebrek aan aandacht rijdt de vrouw weg en gaat Jort verder met zijn pogingen om automobilisten te ondervragen.

De oplossing

Na een tiental wisselende reacties, ziet Jort een gloednieuwe Fiat Talento met daarachter een aanhangwagen stapvoets aan komen rijden. De laatste, denkt hij, zijn hand opstekend. De automobilist stapt boos uit en vraagt Jort waar hij mee bezig is. Jort stelt zich voor en vraagt hem wat hij van de nieuwe flitspaal vindt.
De chauffeur geeft Jort een hand en zegt: “Bart Vroemen. Weet je wat mij is opgevallen in de berichtgeving over flitspalen?
“Geen idee”, zegt Jort.
“Er worden honderden miljoenen binnen geharkt door het rijk, zonder dat er ook maar iemand gas terugneemt en ik kan het weten, want ik woon aan de Rijksstraatweg. Straks gaan die flitsertjes weer weg. Wat gaan ze dan verzinnen om ons onnodig geld uit de zak te kloppen?”
“Heb je enig idee wat er dan wel moet gebeuren?’, vraagt Jort.
Bart zegt: “Ik heb een oplossing die mij en de veiligheid ten goede komt. Voorst is precies de gemeente waar je met mijn aanpak moet beginnen, want het inkomen van de Voorstenaar is een van de hoogste van Nederland.” Bart loopt met de journalist naar zijn aanhangwagen en zegt: “Zo doe je dat, beste man.”
Jort kijkt verbluft naar wat hij ziet liggen.
“Dat had je niet gedacht hé”, zegt Bart. “ Mijn eigen flitspaal voor mijn deur. Dan weet ik tenminste waar het geld naar toe gaat.”

meander


Bronnen:
http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2116264/Gejuich-in-Voorst-de-flitspaal-is-terug
http://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/geld/Inkomen%20in%20jouw%20gemeente/gelderland/voorst///Voorst-rijke-inwoners

 

Geef een reactie