Annexatie

Annexatie

Zou de Internationale dan toch gaan heersen op aard? Als je Samsom hoort praten, lijkt dat aanstaande. De overtuiging waarmee hij niet alleen lijsttrekker wil worden, maar ook premier, getuigt van een zelfde inzicht als de baas van Rusland, ene Vladimir. Ongeacht de situatie, ongeacht de onzichtbaarheid de afgelopen jaren en ongeacht het bedriegen van de kiezer, gaat Diederik door alsof er niets gebeurd is en de peilingen niet meetellen, of niets zeggen.

Samsom hoopt op de volgende clash met de VVD tijdens de verkiezingen in maart, net als vier jaar geleden. Geklets over strategisch stemmen en meer van dat soort niet ideologische, machtsgerichte praatjes om er vervolgens weer niets mee te doen voor de mensen die op hem hebben gestemd. Ondertussen wordt hem een cadeautje in de schoot geworpen door collega Klaver van GroenLinks.

klaver

Het onzalige plan van Jesse Klaver om een links, progressief blok te vormen is de prelude voor de virtuele opmaat naar het nieuwe grote links in Nederland, die weer de voorbode dreigt te zijn van de ten langen leste te realiseren Internationale. De voorman van GroenLinks neemt om voldoende zetels te halen en passant D66 mee als progressief en links, alhoewel die zich de afgelopen jaren toch vooral hebben geprofileerd als de reserve-VVD. Er zijn nog voldoende partijen die zich bij het blok kunnen aansluiten, meent Klaver, die er van overtuigd is, zonder de VVD te kunnen regeren. Een meerderheid, of sterke basis voor een kabinet met GroenLinks, D66, SP en PvdA als pijlers.

Het CDA en de Christenunie worden door Klaver genoemd als kansrijke vijfde en zesde partner. Dat wordt nog een heel gedoe om de Internationale in de Psalmenbundel op te nemen, maar Huub Oosterhuis zal er niet wakker van liggen, die heeft al voor hetere vuren gestaan. Gert-Jan en Sybrand, die naast Diederik en Jesse, op statige en eerbiedige wijze, begeleidt door orgelklanken, plechtig, devoot en galmend de Internationale ten gehore brengen. Dat schept vertrouwen.
Het is wellicht ook iets voor Huub’s dochter, kan ze nog een keer naar het Euro-Songfestival met de zekerheid van winst, omdat al die Oostbloklanden toch zo terugverlangen naar vroeger.

adder_introductionHet lijkt niet erg doordacht en het voelt nog een beetje rommelig, maar vergis u niet, de voedingsbodem voor de opleving van de Internationale wordt gelegd door visionairs, trendsetters van onze tijd, de mannen van de toekomst, Jesse en Diederik.
Er zit wel een addertje onder het gras, waar Jesse van schrok. Samsom was laaiend enthousiast en gooide er zomaar een schepje bovenop. Diederik zag een fusiefractie van GroenLinks en de PvdA ontstaan. Let u even op het nieuwe woord, fusiefractie.
Jesse was verbaasd, deinsde terug, wees het min of meer af, maar draait inmiddels bij, omdat Diederik hem het fractievoorzitterschap heeft beloofd, tenminste dat wordt beweerd. Diederik deed dat in de volle overtuiging dat hij, Diederik Samsom, lijstrekker en premier wordt.

Als je er wat langer over nadenkt, er nog eens naar luistert en overwogen naar kijkt, ontdek je dat Diederik helemaal niet bezig is met het ultieme socialisme voor de gehele wereld. Hij is slechts bezig met een poging om een van Vladimir geleerde streek, toe te passen. Diederik is opzichtig uit op annexatie van het groeiende succes van GroenLinks.

meander

Geef een reactie